Nem szokványos kerítés kőből

Ha belefáradt a klasszikus kerítésépítésbe, a sövény gondozásába vagy a fa kerítés éves karbantartásába, akkor Önnek való a bányakő, amely az utóbbi években nagyon népszerű anyag a kerítések építésénél és a házak köré.  A leginkább széleskörűen felhasználható bányakő a bazalt, gránit, és a homokkő. 

Gabionok

Az ilyen bányakövekkel különböző alakú dróthálókat tölthetők meg. Ezzel a módszerrel elkészített dróthálókat nevezzük gabionoknak. A töltőanyagnak megfelelő méretűnek kell lennie, különben  kieshet a hálóból. Természetesen nagyon fontos a kő színe, amely általában szürkés-kék vagy szürke. Kedvelt szín még  a barna vagy a vöröses-barna. Ezt a követ a  vasoxid színezte meg.

A gabion kerítések nagyon stabilak, ezért támfalnak is szokták használni. A gabiokon fő előnye a sokrétű felhasználási lehetőség. Vagyis mind a sík terepen, mind a lejtőn használható. A kerítés nem igényel semmilyen kezelést, karbantartást, így is túlél mindannyiunkat. Fantasztikusan néz ki.  Ezek a kőkerítések leggyakrabban kézzel válogatott bányakőből készülnek. Ez garantálja a tökéletes kerítés magas minőségét.


A bányakőből készült kerítés funkciója


A bányakőből készült kerítéssel tervezési feladatok is vannak, de gyakorlati tapasztalat is szükséges. Hatékony a földcsuszamlások megakadályozásában.  Támfalak építésére is használható. Ha forgalmas út van a ház mellett, a kerítést zaj- és porszigetelésként is ajánlott használni.  Ezenkívül biztosítja a teljes diszkréciót. Széltől is tökéletes védelmet nyújt.

Hol használhatjuk a gabion kerítéseket?

  • egy adott tér elhatárolására - kerítések vagy területek felosztására

  • tereprendezéshez - támfalaknak
  • a terasz és a lépcső nem hagyományos kialakításához

  • szilárd alapnak pergolák, féltetők számára
  • tám szerkezet kúszó növényeknek, díszítő virágtartóknak
  • eredeti építészeti elem a kertekhez