Minden út alapja a zúzalék, amit kő, beton, burkolat alá helyezünk

A házról és a kertről az összképet a járdák, kerti burkolatok, terasz vagy a behajtó út adják. A felhasználók számára biztonságosnak és könnyen fenntarthatónak kell lenniük. Mi alapján válasszunk anyagot a kertbe és a ház köré?

Ami a házakhoz vezető utat illeti, lépőkövekkel, kerti tipegőkkel is el tudjuk készíteni. Lefektetjük a tipegőket, mely lehet természetes kő, padlóburkolat vagy fa. A kerti tipegőkből készült utakhoz úgy helyezzük el a burkolatot vagy a köveket, hogy lépőkövek közepétől számított távolság körülbelül 60-70 cm-re legyen egymástól. Ez a távolság megfelel egy lépés hosszának. Eltávolítjuk a füvet és leszórjuk a területet homokkal. Mindezt úgy kell véghez vinni, hogy a kő felülete körülbelül 2 cm-rel a gyep szintje alá kerüljön.

A klasszikus városi házaknál a legtöbb felhasználó már inkább a tömör utat választja. A leggyakoribb szilárd felület:

  • öntött beton (az ár miatt),
  • kő,
  • kerámia,
  • fa,
  • tégla (minimális nedvszívó képességgel rendelkező, fagyálló).

Néhányan megelégednek a puha felülettel, a kaviccsal vagy zúzott kővel. A garázsokhoz vezető utakhoz gyephézagos betont és műanyag elemeket is használnak. 

Természetes kő

Azok számára, akik egy gyönyörű kertet szeretnének, nem az ár határozza meg az anyagválasztást. A döntést a csábító megoldások befolyásolják, legyen az út vagy egyéb burkolat  természetes kőből. Ezek a kövek lehetnek különböző palák, mészkövek, homokkövek. A kőlapoknak vagy burkolatoknak körülbelül 50-70 mm vastagoknak kell lenniük.

A „természetes¨ stílus megőrzése érdekében a nagyobb köveket sem lehet csak úgy a fűbe fektetni. Először kb. 10 cm vastag kőzúzalékot szórjunk le, erre kerül a homok.  A kövek közötti réseket száraz homok és cement 1: 1 arányú keverékével töltsük ki, és szépen söpörjük be. A gyep könnyű vághatósága miatt az útszintnek körülbelül 2 cm-rel a körülötte lévő gyep szintje alatt kell lennie.

Egy másik lehetőség a gránit - gránitkockákat helyezzünk egymás mellé a homokba, és ugyanúgy csatlakoztassuk egymáshoz, mint a kőlapokat. Az ár-érték arány elfogadható, baráti.

Zúzalék

A kavicsos felületek természetes hatást keltenek, és számos lehetőséget kínálnak. Az előkészített és kiegyenlített felületre először geotextíliát fektessünk le, hogy a gyomnövények ne növekedjenek túlságosan, de a víz el tudjon folyni és csak ezután öntsük 4-5 cm vastag zúzalékot. Az alsó réteg azt a célt szolgálja leginkább, hogy megfogja a gyomok növekedését.

A zúzalék választék elég széles: a szürke gránit zúzaléktól a szürkéskék mosott folyami kavicson át a fehér zúzott mészkőig. Azoknál az utaknál, amelyeket elég gyakran fogunk használni, az útnak kimélyített területre lyukas polietilén fóliát helyezzünk, és erre szórjunk 8 cm magas tömörített durva zúzalékot. Azután erre kerül kb. 5 cm finomabb, kisebb frakciójú zúzalék réteg. Mindent gondosan össze kell tömöríteni vagy hengerelni.