Mi alapján válasszunk természetes követ

A természetes kő típusának a megválasztásában fontos tényező a konkrét felhasználás és az ár. Azonban nem utolsó szempont az anyag vastagsága, a felületi megmunkálása és a szín-színárnyalat sem.

A kő színét és szerkezetét mindig szabadban, nappali fénynél kell szemrevételezni. Benti fénynél, bármennyire jó a világítás, ne döntsünk. Helyes választás, ha a követ megfogjuk, megtapintjuk, és kikérjük szakember tanácsát is.

Gránit

A gránit közkedvelt a kövek között. Kemény, mechanikailag ellenálló, alacsony a nedvszívó képessége, és ellenáll a zord körülményeknek is. Ablakpárkányokat, járdákat vagy lépcsőket gyártanak belőle. Ezt a természetes követ belső terekben is használják padlóburkolatnak vagy konyhai munkapultnak, ahol nagyobb igénybevételnek van kitéve.

Márvány

Ennél a típusú kőnél nagyobb nedvszívó képességgel kell számolnunk. Nem olyan kemény, mint a gránit, de változatosabb színekben pompázik. Szép rajzolata van, a szabálytalan erezetet különböző összetevők adják. A márvány élénk színekben is előfordul, pl. fehér, rózsaszín, zöld. Inkább belső térben javasolt használata, kültéren csak egyes márványok használhatók. 

Homokkő

Ezt a természetes követ nem csak építkezéseknél használják, hanem a művészet és a belsőépítészet is szívesen alkalmazza. A homokkövet,- szemben a többi kővel,- könnyű feldolgozni, és érdekes formák hozhatók ki belőle. Lehet ízléses díszítése a háznak, burkolat vagy lépcső formájában. Különféle színekben pompázik, a szürkétől a sárgán át a pirosig.

Konyhai burkolatnak, terasz burkolatnak a pala és kvarcit alkalmasak. A pala és a kvarcit kül,- és beltéren egyaránt használható, akár padlófűtéssel kombinálva. A kő felületi megmunkálását a megrendelő határozza meg aszerint, hogy ízlésének melyik felel meg.

A természetes követ ajánlott impregnálni. Ez egy vékony filmréteget képez a felületen, amelyet észre sem veszünk. Az impregnálást mindig száraz és megtisztított kövön alkalmazzuk.

Kőburkolatoknál a konzerváló réteg elegendő védelmet nyújt a zsír és más folyadékok ellen. A rutinszerű tisztításhoz egyszerű mosószer használjunk, semmiképpen sem vízkőoldót.