Kőlépcsők: praktikus kerti dekoráció

A lépcsők két vagy több szintkülönbséget kapcsolnak össze. Elsődleges a praktikusságuk és a biztonságuk, de nem utolsó szempont, hogy hogyan is néznek ki. A kert állandó részét képezik, részt vesznek a kert hangulatának kialakításában. 

Kő az örök

Talán egyetlen más anyagról sem lehet azt mondani, hogy az évek múlásával növekedne a szépsége. A kemény természetes kőből készült tömblépcsők több generáción keresztül  megmaradnak, így a kertnek különleges varázst kölcsönöznek. Érdekesség a kialakításban, hogy az  egyik oldal mentén fal van, a másik szélén pedig  növények teszik teljessé a hangulatot. Nagy hangsúlyt kell fektetni az összhangra, az építkezés tökéletes előkészítést igényel.

Mindennek megvan a helye: A durván megmunkált kő nem hiányozhat egy vidéki kertből sem, de a japán kerteknek is része. A sima és csiszolt felületek a modern terekben találhatók leginkább.

Megfelelő kiegészítő anyag: művészi fém, fa, folyami kavics.

Előnyök: rendkívül ellenálló az időjárás és a mechanikai sérülésekkel szemben, hosszú élettartam, magas esztétikai érték.

Hátrányok: igényes építkezés, magas költségek.

Szokatlan elrendezés

Az esztétikusan megépített lépcső a kertben a  figyelem központja is lehet. A lépcsőket általában egy darab lépcsőlapból készítik, ám ha valami különlegeset szeretnénk, a lépcsőfokokat elkészíthetjük szabálytalan hasított burkolatból is. Az így készített kőlépcsők homloklapja és a két oldalsó lépcsőkísérő támfal része is a szabálytalan burkolatból készül.

Egyedi lépcsők

A külső lépcsők egy egységet alkotnak. Általában  beton alapra helyezik és ragasszák a lépcső lapokat,  ahová világítást is beépíthetünk. 

Kőlépcsők