Gabion kerítés

A kövekkel megtöltött huzalszerkezetekkel többnyire az autópályák mentén és az új épületek  lejtős terepeinek  megerősítésénél találkozhatunk. A különféle anyagokkal töltött drótkosarak használata azonban egyre inkább a telkek  eredeti kerítésének számítanak. A kosarak valami nehezékkel való megtöltése és egymásra rakása nem annyira új keletű dolog. A középkorban a fonott kosarakat földdel töltötték meg, és ezt használták az erődítmények építésére. 

A kert kővel való gazdagításának modern eszköze  gabionok formájában is  történhet, amelyekből már nemcsak  támfalak épülnek, hanem gabion kerítések és egyéb elemek is. Esztétikus, ugyanakkor funkcionális kiegészítője lehet a kertjének.

Miért építsünk gabion kerítést?

Ma a gabionok a modern kertek, természetes kerítések extravagáns építőelemei nem mindennapi kivitelben. A gabion kerítés a lakóházak vagy cégközpontok külterének fontos részét képezi, hiszen előnyei miatt egyre nagyobb népszerűségre tesz szert.

Kombinált gabion kerítések

A gabion kerítés nem csak gabion falat jelent. Gabionból leggyakrabban kerítések és falak épülnek klasszikus fa elemek és zöld növények kombinációjával. Erre a célra bányakővel töltött gabion szerkezeteket ajánlunk.

Gabionok használata

A Gabion kerítések fel tudják váltani a betonból öntött vagy   zsalukőből épített falakat.  A gabionok előnye az épület vonzó megjelenése és a letisztult forma. A felhasznált anyagok szigorú gyártási előírásai garantálják a szilárdságot és a hosszú élettartamot. 

A gabionok különböző színekben és gyakran érdekes  formákban léptek be a 21. századba. Bányakövekkel, színes kavicsokkal, kéreggel, fenyőtobozzal vagy földdel töltik meg őket, amelyekbe aztán különféle kúszó és virágos növényeket ültetnek. Az üresen maradt helyek  támaszként szolgálnak a kúszó növények számára.

Az összes lehetőség kombinációját gyakran együtt is lehet használni. A kőgabion réseiben földdel teli kis zsákokat helyezhetünk el, és sziklakerti növényeket ültethetünk bele.

A gabion alapja horganyzott hálóból készült szerkezet. A háló szilárdságát az összekötő elemek biztosítják. A speciális kampók megerősítik a hálót, és megakadályozzák az elülső fal kidomborodását.

Amennyiben a  gabionokat egymás mellé rakjuk, összeszerelő spirálokkal összekötjük, majd fokozatosan megtöltjük a kiválasztott anyaggal.

Nagyon fontos a hálók szilárd rögzítése a földhöz. Ezt úgy lehet elérni, hogy 2-3 méter után beillesztünk oszlopokat, amelyekhez dróttal kötjük a hálót, vagy minden második gabiont alábetonozuk.

Gabion kerítések és használatuk:

Ha házak vagy épületek bekerítését szeretnénk nehéz terepen, akkor a gabion támfalként, modern és eredeti kerítésként szolgál.  A magán- és közterületek számára a lejtők megerősítésére,  vízfolyások szabályozására is tökéletes megoldás.

Előnyök:

  • • Mivel a gabion építése száraz rakással történik, így az év bármely szakában építhetünk gabiont.
  • • A gabion falak vízáteresztőek, közel állnak a természethez és gyakorlatilag nem igényelnek karbantartást.
  • • Szép gabion kerítést viszonylag olcsón vásárolhatunk, ha saját munkánkat is hozzátesszük.

  • • Gyors megoldás teherhordó és nem teherhordó kerítésekhez.


A gabion kerítések segítségével könnyen el lehet választani a kívánt  helyet a zajtól és a forgalomtól. A gabion kerítések nagyszerű segítséget nyújtanak, ha nem akarja, hogy bárki is belásson Önhöz. Ugyanakkor megjelenésükkel nem zavarják a környezetet, mint más hasonló konstrukciók. Csak természetes és újrahasznosítható anyagokból áll, amelyek bármikor szétszerelhetők és újra felhasználhatók.

A gabionokat különböző típusú kövekkel töltheti meg: