A kőfalak nem hiányozhatnak a kertből

A szárazon rakott falak ma már számos kert és otthoni környezet részét képezik. Így habarcs használata nélkül rakva nagyon gyakran megtaláljuk őket hazánk különböző részein. Nincs annál szebb, mint amikor egy ilyen kőfalat benövik a különböző kúszó növények. Sziklakertet is alakítunk ki rajtuk, időközben szép zöld moha ruhába öltöznek a kövek, melyek  egyedi szép látványt nyújtanak nekünk.

A gondosan készített szárazon rakott falak funkcióikat folyamatosan ellátják, és így is hosszú élettartamúnak bizonyulnak, akár egy egész évszázadig. További előny az alapanyag egyszerű beszerzése. Ügyesség, egy kis fantázia, bizonyos erőfeszítések segítségével barátságos környezetet hozhatunk létre, amelyek nemcsak a növények, hanem az állatok számára is kedvező életteret teremthetnek.

A nedves éghajlat a mohának köszönhetően zöld árnyalatot adhat a kőfalnak. Nem kell aggódni, ha a téli fagyok eltörnek néhány követ. A kövek rugalmasságnak köszönhetően az ilyen falak egyben maradnak. A repedések és a nedvesség komoly problémát jelentenek a hagyományosan épített falak esetén, de a szárazon rakott falak kivételt képeznek. Itt folyamatos a keringés a nyitott elrendezés miatt.

A egyes állatfajok, leginkább a veszélyeztetett fajok találnak menedéket ezekben a repedésekben és résekben. A száraz fal tehát sok állatnak és növénynek kínál életteret. A darazsak, méhek és a gyíkok leggyakrabban itt találják meg az otthonukat.

A kő-, és szárazon rakott falak általában nemcsak a növények és állatok, hanem a talajvédelem szempontjából is nagy jelentőséggel bírnak. Megakadályozzák a  földcsuszamlást és a talaj kimosódást.

A növényekkel benőtt falak esetén a kövek közötti résekbe leggyakrabban évelő és sziklakerti növényeket ültetünk elszórva. A szárazon rakott falakat leggyakrabban ott alkalmazzák, ahol nem látványos felületek kialakítása a cél.

Ha egy kőfal kelet-nyugati irányban épül, akkor árnyékos területek jönnek létre, amit figyelemebe kell vennünk a növények ültetésekor. A növények gyökereit a kőfal réseibe ültetjük, ahol idővel sűrű gyökérzetet növesztenek. A falon belülre ültetetjük a nagyobb gyökérrel rendelkező növényeket, melyek  kellő tápanyaghoz jutnak a gyökereken keresztül. A húsos levelű növények, például a sziklakerti növények viszont vizet tárolnak leveleikben. Még a legkisebb résekben is könnyen megtelepszik, mert szinte nincs szükségük földre az életükhöz.