Építmények kőből

A kő pótolhatatlan támfalak, szárazon rakott kőfalak  vagy lépcsők kialakításánál. A díszkertekben a természetes kő a leggyakrabban használt anyag, de gyakran  díszíti a kültéri medencéket is.

Szárazon rakott kőfalak természetes kőből

A szárazon rakott kőfal  fő előnye a természetes megjelenés, amely lehetővé teszi, hogy beültessük sziklakerti, vagy más szárazszágtűrő növényekkel. Az így beültetett száraz kőfal természetes hatást kelt, amely nem hiányozhat egyik kertből sem. A szárazon rakott falak remek megoldást jelentenek a lejtős terepen.

A szárazon rakott kőfalnak ellenállónak kell lennie azidőjárással szemben, ezért használunk erre a célra gránitot, palát vagy minőségi homokkövet, mészkövet.

Kő lépcső

Az anyagválasztás mindig a környezettől függ, amelybe a lépcsőket építjük, így a kőnek meg kell egyeznie a kőfal típusával. A kőlépcsőknek mindenekelőtt biztonságosaknak kell lenniük, ezért  úgy építjük őket, hogy elkerüljük a csúszás kockázatát, különösen télen. A kőlépcsőknek lehetővé kell tenniük a kényelmesés biztonságos mozgást, valamint mindig kellően erősnek, tartósnak és stabilnakkell lenniük. A kőlépcsőt szárazon vagy betonba fektetjük.