Kövek, sziklák, kavicsok

Kövek, sziklák, görgetegek

A kő ideális természetes anyag titokzatos kertzugok, romantikus kerti összejövetelek vagy maradandó épületek létrehozásához. Különböző formái, méretei bármely kertnek értéked ad, kiemeli.

Nem  minden kő, ami kő

Attól függetlenül, hogy sziklakert, kerítés vagy út építését fontolgatjuk, mindig az adott környezetnek megfelelő követ válasszunk, hogy beleolvadjon a környezetbe. Az így elhelyezett köveknek úgy kell kinézniük, mintha ősidők óta ott lennének.

A kő típusát mindig a környezet figyelembe vételével válasszuk ki. Az épület tervezésnél finoman bánjunk a kövek kiválasztásánál, vegyük figyelembe a színét, a szerkezetét és szilárdságát is. Ne feledje, hogy a nedvességnek való kitettség és az évek részben megváltoztathatjáka kő tulajdonságait.

A kő használata a kertben szinte korlátlan. Az érdekes magányos sziklakövektől, a szárazon rakott falakon, virágágyásokon, lépcsőkön és utakon át a tavakig és patakokig mindenütt alkothatunk a kövekből.

A egyedi sziklakövek olyan elemek, amelyek egyedülálló látványt adnak a térnek. Minden kő teljesen más és ezért eredeti.

A kertben helyet kapnak a kőpadok, a madáritatók, apró kerti kiegészítők, és olyan építészeti elemek is, mint az átjárók a vizes felületek és a kiűlők között. A kerti falak és más építmények kivitelezésénél szinte minden típusú kő felhasználható. Fagyállónak kell lenniük, hogy néhány év után ne máljanak szét.

Nagy kihívást jelenthetnek az utak és a tipegők kialakítása. Erre a célra tartós és ellenálló köveket választunk. A biztonságos és csúszásmentes közlekedéshez érdes felületre van szükség. A sziklakert építéséhez lapos köveket (rétegpados mészkő, márga, pala vagy andezit) választunk, lehetőleg egy típusból, hogy a sziklakert természetes megjelenést tükrözzön..

Utak és ösvények kőből

A kert legfrekventáltabb részéhez - az úthoz - durva felületű követ, például gránitot, mészkövet vagy homokkővet választunk. Az utak, járdák vagy kőburkolatok nagy része gránitból készül, főleg tartós tulajdonságai miatt.

Gyakorlati szempontból a kavics/zúzalék felbecsülhetetlen az útfelület megerősítéséhez. Ha nincs ideje a kert fenntartására, vegyen egy kupac kavicsot/zúzalékot, és elkezdheti a varázslást még ott is, ahol más anyagok használata problémás. Például a keskeny utak vagy a szabálytalan alakú területek, amelyeket nehéz burkolni.  Vonzóvá tudjuk varázsolni azzal, hogy egyszerűen csak kitöltjük afelületet.