Díszítő kövek a kertben

A díszkerteket ajánlott nagyrészt természetes anyagokkal  díszíteni. A mesterséges dekorációk csak bizonyos típusú díszkertek számára alkalmasak, és használatukat minimálisra kell csökkenteni. A természetes díszítő elemek azonban szinte bármilyen mennyiségben felhasználhatók, különösen a kövek, mivel a természet részét képezik.

A kövek sokféle formát ölthetnek

Ha a kövek díszkertekben való használatáról beszélünk, akkor először fel kell osztanunk öket. A kő kifejezés nagyon elterjedt, a természetben előforduló kövek száz formáját jelenti, amelyek kertek számára is alkalmasak.

Kőfélék kerti felhasználásra

  • Kőburkolatok

  • Díszítő folyami kavics

  • Díszitó sziklák
  • Egyedi nagy sziklák
  • Kőfalak

Kőburkolat

A kőburkolatok nemcsak díszként használhatók a kertekben, hanem megvan a saját felhasználási területük, gyakorlati alkalmazásuk. Segítségükkel kikövezhetjük az utakat, vagy csak lazán lefektethetjük kerti tipegőnek  a fűre, vagy kövekkel kirakott utakat hozhatunk létre a kertben. A kőburkolatokhoz mindig a felhasználás szerint választjuk a kő típusát. Minden kőnek más az szilárdsága. Leggyakrabban gránitot, mészkövet, homokkövett, andezitet vagy palát használunk.

Díszítő folyami kavicsok

Ezekre a kövekre jellemző a kerek forma,  éles élek nélkül. A hétköznapokban görgetegnek nevezzük őket. Felhasználhatjuk a ház körül terítésre, kerti tavakhoz és díszsarkak kialakításához. A görgetegek átmérője általában  max 7 cm. Görgetegek között találhat  márványt, bazaltot, vörös csiszolt kavicsokat, atlaszt és sok más egyebeket. Különböző kőtípusokat lehet akár vegyesen is használni. 

Díszítő zúzalékok és görgetegek az Ön a kertjébe

A díszítő kövek, kavicsok és díszkavicsok ideális lehetőséget nyújtanak a kertépítészet élénkítésére és kiegészítésére. Használatukkal könnyen és hatékonyan létrehozhatunk járdákat, kiegészítve kőburkolattal, japán kerttel és díszes sziklakerttel.

Zúzalék és kavics

A kavics általában különböző típusú kövek keveréke. Alkalmas olyan felületek létrehozására, amelyeket nem kell karbantartani. Csak annyit kell tennie, hogy lefektet egy geotextíliát, és kaviccsal letakarja. Annak érdekében, hogy a kavicsos terület ne legyen unalmas, bizonyos helyeken növényekkel vagy cserjékkel díszíthatő. A kavics kiváló terítő anyag, akárcsak a zúzott kő.

Darab díszkövek

A díszköveket a kert egy adott helyének szépítésére használják, ahol megadják a szükséges eleganciát. Fő előnyük az eredetiségük.  Ezért elsősorban az eredeti megjelenésű köveket használjuk, például zeolit, travertin, vörös atlas, mészkő,márvány.

Egyedi sziklák

Az egyedi szikláknak a kertben  elsősorban  díszítő funkciójuk van. Legfontosabb tényez a kő alakja, színe és általános megjelenése. Mészkövet, gránitot kavicsokat, obeliszkeket használnak egyedi szikláknak, de ez alól a megkövesedett fából lévő egyedi szikla sem kivétel. 

Kőfalak

A kertekben található kőfalakhoz leggyakrabban sík felületű, egymásra rétegezhető köveket használnak. Leggyakrabban a különböző árnyalatokkal rendelkező andezitból készülnek.