Díszítő kövek felhasználás a kertben


A kövek megfelelő használata változatosabbá teszi a kertet. Ha azt szeretnénk, hogy a kertben meghatározó szerepet kapjon az egyedi sziklánk, akkor célszerű nagy sziklát választani a bányakövek közül, de jó megoldás a görgeteg használata is. 

Ezeket a hatalmas egyedi sziklaköveket csak géppel lehet telepíteni a kertben. Célszerű akkorra tervezni ezt a munkát, amikor durva tereprendezést végeznek a telken. A nagy kövek szállítása egy meglévő kertbe nehéz feladat, és nem mindig reális. Attól is függ, hogy a kert hogyan viszonyul a nagy átalakításhoz. 

A kisebb köveket fel lehet használni egy sziklakertben vagy száraz falak építésére. A lapos kövek tökéletesek a kerti utakhoz és a járdákhoz. Fontos, hogy a követ ne csak méret szerint, hanem felhasználási mód és megfelelő szin szerint is válasszuk (falakhoz, sziklakertekhez, kerti tipegőnek stb.).  A kiválasztott kövek színét hangoljuk össze  például a homlokzat színével, a ház burkolatával, vagy a ház más, uralkodó vagy megkülönböztető elemével, vagy a külső burkolat színével.

Választhatunk világosszürkés-fehér görgeteget, vagy választhatunk a szabálytalan bányakövek közül - például homokkövet, amelynek világos okkerszíne van, vagy a gránitot, mely a szürke különböző árnyalatait képviseli a sötétszürke és a mélyfekete között, vagy palát, vagy mészkővet, mely még  különféle rózsaszínű árnyalatokban is kínáljuk Önöknek.
 

A homokkő – a könnyű megmunkálhatóságának köszönhetően - gyakran használt és közkedvelt kő. A szín és az anyag egységessége folytán a  harmonikus  kertek szinte minden kiegészítője készülhet ebből az anyagból. A homokkő alkalmas száraz falak építésére is. A kisebb homokkövek használhatók a sziklakertekben, nagy egyedi sziklák pedig meghatározzák a kert egyéniségét. A homokkőből készülhetnek kerti utak, járdák vagy más építészeti kiegészítők, szobrok, szökőkutak, japán lámpák. A kő vízzel való kombinációja is ideális.