Díszítő kő kőkéreg

A követ már nagyon rég óta használják a kertben. A kertépítészet elengedhetetlen és egyben pótolhatatlan eleme. A kőkéregnek, mint természetes kőnek számos felhasználási területe van a kertben. A kőkérget klasszikus talajtakaróként vagy szabadon álló kődíszítésként alkalmazhatjuk a kertrendezésnél.


Mi is valójában a kőkéreg?

A kőkéreg egy tartós, természetes mulcsozó anyag, amely megvédi a virágágyásokat a felesleges gyomoktól, segít megőrizni a termesztett növények körüli hőt, segít megőrizni a növények vízháztatásának egyensúlyát, továbbá érdekes színének és formájának köszönhetően díszítő funkciót is ellát.

Ezeket a felhasználási lehetőségeket  kínálja

A jelenlegi trendek megkívánják a nagy, monoton területek csökkentését. Éppen ezért a kertekben és a ház körül a kőkéreg,- mint a kertépítészet modern eleme- elnyeri zseniális helyzetét.

Kőkéreg, amely a következő funkciókat képes ellátni:

  • A lejtős felületek esetén, a heves esőzéskor a megfelelően rakott kőkéreg megakadályozza a földcsuszamlásokat, azaz az eróziót, a talaj elmozdulását, és a tápanyagok kiszivárgását az altalajból.
  • Virágágyásokat és növényeket körbe tudjuk keríteni, természetes anyagok szórhatunk a  virágágyásokba növények alá.
  • Sziklakertek – minden egyes sziklakertek alapja a megfelelő kő, melyet  kiegészíthetjük kőkéreggel, amely megakadályozza a gyomok növekedését.

A kőkéreg a klasszikus talajtakaróhoz hasonlóan a kiültetett növények és a gyep elválasztását szolgálja, továbbá megakadályozza a gyomnövények növekedését a virágágyásokban, és segít az egyes növények elkülönítésében is.

Ennek a kőanyagnak az az előnye, hogy a talajtakaró kérgével ellentétben nem bomlik le, és a következő években nem kell  sűrűn pótolni.

Kőkéreg, mint egyedi szikla a kertben

A lejtős terepen a zúzalékok  mellett a virágágyásokban nagyobb köveket is lehet használni.
A nagy, egyedi sziklákat általában díszítésre használjuk. A legjobban akkor tünnek ki a környezetből, ha nagyobb területen egyedül állnak.

A nagy  sziklákat részben be kell ágyazni a talajba. A beágyazás során hőcsapdaként viselkednek, ami azt jelenti, hogy az a hőmennyiség, amelyet egy forró nyári napon egymásba szívnak, éjszaka kieresztik a környezetükbe. Ezért termofil növényeket, például mediterrán gyógynövényeket ültessünk köré.

A kőkéreg a sziklakertben különféle célokra használható, mint díszítőkő vagy mint egyedi szikla, amelyet megvásárolhat a KŐ Magyarországnál.